Süt dişleri ağız içine 6-12. Aylar arasında sürmeye başlar.Ağız ortamı ile karşılaşan süt dişlerinde organik yapı hayat boyu kullandığımız daimi dişlere göre daha fazla yoğunluktadır.Bu nedenle süt dişlerinde çürük ile karşılaşma ihtimali daha yüksek olmaktadır.
Çocuklarda koruyucu diş hekimliği uygulamaları ön plana çıkmaktadır.
Ortaya çıkan probleme göre de uygulanabilecek tedaviler
YER TUTUCU
Çocuklarda diş çekimi sonrası ortaya çıkan boşluk zaman içerisinde boşluğun arkasındaki dişlerin öne doğru gelmesi ile kapanabilmektedi.Bu da alttan gelecek olan kalıcı dişlerin yolunu kapatarak gömülü kalmasına veya dişlerin başka bir bölgeden sürmesi ile çapraşıklığa neden olmaktadır.Bu nedenle çekim boşluğuna uygulanacak yer tutucular dişlerin gömülü kalma riskini veya ileride gerekebilecek ortodontik tedavi(diş teli) gerekliliğini engelleyecektir.
FLOR UYGULAMASI
Flor dişin yapısına katılarak dişin bakterilere dolayısıyla çürüğe karşı daha dirençli olmasını sağlar.Çocuk diş macunlarında çocuğun macunu yutma riski olduğu için flor oranı düşük tutulmaktadır,flor yutulduğunda yüksek oranlarda zehirleyici olmaktadır.Diş hekiminin çocuklarda 3-12 yaş arası uygulayacağı flor dişlerin çürümesini engelleyeceği gibi bakteri plağı oluşumunu da azaltacaktır.